Η πλοκή της Χιονάτης της Disney ακολουθεί στην πραγματικότητα την έκδοση της ιστορίας του 1812 των αδελφών Grimm, που πρέπει να είναι πολύ ίδια με την αρχική. Όλα περιγράφονται λίγο πολύ τα ίδια έως ότου ο πρίγκιπας ξυπνάει τη Χιονάτη από τον θανάσιμο ύπνο της. Δεν είναι ένα φιλί που την ξυπνά. Όταν παίρνει το φέρετρο για να το φέρει πίσω στο κάστρο του, το κομμάτι του μήλου αποσπάται από το λαιμό της και πέφτει από το στόμα της, απελευθερώνοντας την έτσι από το δηλητήριο του. Τώρα το γιατί οι πρίγκιπες κουβαλούν γυάλινα φέρετρα με όμορφες γυναίκες είναι μία άλλη ιστορία!

Αλλά και το τέλος είναι λίγο διαφορετικό: Η κακιά βασίλισσα παρακολουθεί το γάμο της Χιονάτης με τον πρίγκιπα – και την αναγκάζει να χορέψει φορώντας μαγεμένα κόκκινα παπούτσια μέχρι να πέσει κάτω νεκρή.

Η ιστορική αλήθεια για τη Χιονάτη, εν τω μεταξύ, είναι λίγο θολή. Δύο θεωρίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά με τους ανθρώπους στους οποίους μπορεί να βασίζεται η ιστορία, αλλά είναι μόνο θεωρίες και δεν έχουν αποδειχθεί οριστικά. Είναι όμως ενδιαφέρουσες, έτσι ας ρίξουμε μια ματιά:

Κατ ‘αρχήν, υπάρχει η Margaretha von Waldeck. Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Eckhard Sander, ο οποίος δημοσίευσε το Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit; (Snow White: Is It a Fairy Tale?) το 1994, είναι πιθανό αυτή η Γερμανίδα κοντέσα να αποτέλεσε την έμπνευση για τη Χιονάτη. Γεννημένη το 1533  από τον Φίλιππο ΙV, η von Waldeck, όπως και η Χιονάτη, είχε μια μητριά που δεν της αγαπούσε πολύ – που θα μπορούσε επίσης να την σκότωσε. Η μητριά,η Katharina of Hatzfeld, την έκανε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες όταν ήταν έφηβη, όπου και ξεκίνησε ένα ρομάντζο με τον Φίλιππο Β της Ισπανίας. Είναι γνωστό ότι ο Φίλιππος IV και η Katharina of Hatzfeld δεν ενέκριναν αυτή τη σχέση – αλλά έπαψε να αποτελεί θέμα όταν η von Waldeck πέθανε ξαφνικά. Θεωρήθηκε ότι δηλητηριάστηκε καθώς ήταν μόλις 21 ετών τη στιγμή του θανάτου της.

Η άλλη θεωρία αφορά την Maria Sophia Margaretha Catharina Freifräulein von Erthal. Πρόκειται για μία ευγενή που γεννήθηκε το 1729, και είχε και αυτή μια μητριά που δεν την αγαπούσε και ιδιαίτερα. Επιπλέον, ο πατέρας της von Erthal προφανώς έδωσε στη μητρια της έναν καθρέφτη ως δώρο – αλλά όχι έναν συνηθισμένο καθρέφτη. Υποτίθεται ότι ήταν ένας “ομιλητής καθρέφτης” από τη βιοτεχνία Καθρέφτων Electorate of Mainz. Επρόκειτο για ένα “ακουστικό [παιχνίδι] που φαινόταν να μιλάει”. Όπως και με τη θεωρία για τη von Waldeck, η θεωρία της von Erthal είναι λίγο αδύναμη. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών στη Βαυαρία, υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία έχει ισχυρή πιθανότητα να αποτελεί και τη βάση για το παραμύθι της Χιονάτης.

Σχολιάστε