Δεν γνωρίζουμε την πραγματικότητα για την έμπνευση της Tiana, ωστόσο, η πριγκίπισσα και ο βάτραχος της Disney παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα γενεαλογία: βασίζεται ελαφρώς στο παιδικό μυθιστόρημα του 2002 ‘’The Frog Princess’’ από τον ED Baker, το οποίο προέρχεται από το παραμύθι “The Frog Prince”. Η κύρια ιδιοσυγκρασία είναι το σημείο της ομοιότητας και στις δύο ιστορίες: Ένας βάτραχος ζητά από μια νεαρή γυναίκα να τον φιλήσει για να τον ελευθερώσει από την κατάρα στην οποία έχει περιέλθει. Εκείνη το πράττει, αλλά αντί να σπάσει την κατάρα, μετατρέπεται και εκείνη σε βάτραχο. Ωστόσο, η δομή και η σύγκρουση στην εκδοχή της Disney είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που υπάρχει στο μυθιστόρημα.

Η ηρωίδα του Baker, η Emerelda ή αλλιώς Emma, στην πραγματικότητα είναι μια πριγκίπισσα και κληρονόμος του Greater Greensward. Δεν συμπεριφέρεται ως κλασσική πριγκίπισσα, όμως, και δεν είναι ενθουσιασμένη όταν η μητέρα της, η Βασίλισσα Chartreuse, της λέει ότι πρέπει να παντρευτεί τον πρίγκιπα από ένα γειτονικό βασίλειο που πραγματικά δεν της αρέσει. Πηγαίνει στο βάλτο για να ξεφύγει από τη μοίρα της, όπου συναντά τον Έντρικ, τον πρίγκιπα του Upper Montevista, σε μορφή βατράχου. Τον έχει καταραστεί μια μάγισσα και μπορεί να γίνει και πάλι άνθρωπος μόνο με ένα φιλί. Η Emma σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει γίνεται και η ίδια βάτραχος. Το υπόλοιπο μυθιστόρημα αφορά την όλη προσπάθεια να καταλάβουν πώς θα αντιστρέψουν την κατάρα. Το όλο θέμα είναι πολύ περισσότερο μια κωμωδία σφαλμάτων σε σχέση με την ταινία της Disney.

Αντίθετα, το “The Frog Prince” όπως το λένε οι αδελφοί Grimm είναι αρκετά διαφορετικό: Μια πριγκίπισσα παίζει με ένα χρυσό μπιχλιμπίδι, το οποίο χάνει σε ένα πηγάδι ή ένα ποτάμι. Το βρίσκει ένα βάτραχος που μιλάει και η πριγκίπισσα τον ρωτάει τι μπορεί να του δώσει σε αντάλλαγμα. Εκείνος λέει ότι θέλει απλά να μείνει μαζί της. Συμφωνεί διστακτικά και τελικά αποκαλύπτεται ότι είναι ένας πρίγκιπας που είχε μετατραπεί σε βάτραχο. Στο τέλος τον παντρεύεται και ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ωστόσο, η δράση δεν είναι πάντα ένα φιλί. Όπως γράφεται στο ‘’Sur La Lune Fairy Tales΄, στην παλαιότερη έκδοση της ιστορίας, η πριγκίπισσα νευρίασε τόσο με τον αμφίβιο σύντροφό της που τον έριξε κυριολεκτικά στον τοίχο. Αντί να τον σκοτώσει, όμως, καταφέρνει να σπάσει την κατάρα. Η αγάπη πονάει, έτσι δεν είναι?