Δεν είναι μυστικό ότι η ταινία της Pocahontas κάθε άλλο παρά ιστορικά ακριβής είναι. Σε ένα εκτενές κείμενο για το Ινδιάνικο Δίκτυο Μέσων, ο Vincent Schilling, ένας συγγραφέας, φωτορεπόρτερ και δημόσιος ομιλητής, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος  ως Akwaesasne Mohawk, περιέγραψε την αληθινή ιστορία της ζωής της Pocahontas – ξεκινώντας από το γεγονός ότι το όνομα που της δόθηκε όταν γεννήθηκε δεν ήταν αυτό. Είχε δύο ονόματα Powhatan: το Matoaka, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως “λουλούδι ανάμεσα σε δύο ρέματα” ή “φωτεινό ρεύμα ανάμεσα στους λόφους”, και το Amonute, η μετάφραση του οποίου δεν είναι γνωστή. Έχει αναφερθεί ότι το “Pocahontas” είτε δόθηκε ως ψευδώνυμο που σημαίνει “παιχνιδιάρικο “,  είτε ήταν το όνομα της μητέρας της είτε το όνομα που επέλεξε για τον εαυτό της κατά τη διάρκεια μιας τελετής ενηλικίωσης που συμμετείχε όταν ήταν 14 χρονών. Επίσης, δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται στη ταινία της Disney. Την εποχή που έφτασαν οι έποικοι της Αγγλίας και ο John Smith. ήταν πιθανότατα μεταξύ 10 και 12 ετών και όχι 20.

Οι διαφορές μεταξύ των πολυάριθμων μύθων που υπάρχουν για την Ποκαχόντας και του τι πραγματικά συνέβη είναι πολλές, αλλά μια από τα μεγαλύτερες είναι το όλο θέμα της σωτηρίας της ζωής του John Smith, τον οποίο η Ποκαχόντας τον προστάτεψε με το σώμα της τη στιγμή που επρόκειτο να εκτελεστεί. Αυτή η ιστορία προέρχεται από τον ίδιο τον Smith – αλλά οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Smith είτε παρερμήνευσε μια τελετή που στην πραγματικότητα είχε ως στόχο να τον τιμήσει και να τον κάνει μέρος της κοινότητας, ή ότι απλά ο Smith σκαρφίστηκε το όλο θέμα. Είναι επίσης απίθανο οτιδήποτε και αν συνέβαινε στην τελετή, η Ποκαχόντας να ήταν παρούσα καθώς ήταν πολύ μικρή για να της επιτραπεί η συμμετοχή.

Ο Ποκαχόντας επίσης δεν παντρεύτηκε τον Smith. Απήχθη και εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον John Rolfe, έναν άποικο ο οποίος ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την καθιέρωση του αμερικανικού εμπορίου καπνού. Στη συνέχεια η Ποκαχόντας μεταφέρθηκε στην Αγγλία το 1617, όπου αρρώστησε και πέθανε. Ήταν μόλις 21 χρονών την εποχή εκείνη.

Γιατί όλοι αυτοί οι μύθοι ήταν τόσο διαδεδομένοι; Η ιστορικός Camilla Townsend, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέας του ‘’Pocahontas and the Powhatan Dilemma’’, υποπτεύεται ότι «ο λόγος που ήταν τόσο δημοφιλής – όχι μεταξύ των γηγενών Αμερικανών, αλλά μεταξύ των αποικιστών είναι ότι πρόκειται μια ιστορία πολύ κολακευτική για αυτούς». Όπως ανέφερε στο Smithsonian.com το 2017:

“Η ιδέα είναι ότι αυτή είναι μια καλή Ινδιάνα: θαυμάζει τον λευκό άντρα, θαυμάζει τον Χριστιανισμό, θαυμάζει τον πολιτισμό, θέλει να έχει ειρήνη με αυτούς τους ανθρώπους, είναι πρόθυμη να ζήσει με αυτούς τους ανθρώπους και όχι με το δικό της λαό, θέλει να τον παντρευτεί παρά να επιλέξει έναν από τη φυλή της. Αυτή η ιδέα κάνει τους ανθρώπους με λευκή αμερικάνικη κουλτούρα να αισθάνονται καλά για την ιστορία τους. Ότι δεν κάναμε τίποτα λάθος με τους Ινδιάνους, αλλά πραγματικά τους βοηθήσαμε και οι «καλοί ινδιάνοι» το εκτιμούσαν».