Πεντάμορφη (Belle): Η αληθινή ιστορία

Η Πεντάμορφη ονομάζεται Belle ως συνώνυμο της ομορφιας, μόνο στη Disney. Σύμφωνα με το πρωτότυπο κείμενο “Belle et La Bête” της Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, που δημοσιεύθηκε το 1740 στο La Jeune Américaine et les Contes Marins, και γράφτηκε στα γαλλικά, η Πεντάμορφη (Belle) ονομάζονταν έτσι γιατί απλά αυτό ήταν το όνομά της!

Γενικά, υπάρχουν μερικές διαφορές της Disney με το αληθινό παραμύθι. Ο Γκαστόν δεν υπάρχει, για παράδειγμα, και η Πεντάμορφη (Belle) έχει πολλές αδελφές αλλά ο πυρήνας της ιστορίας είναι ο ίδιος: ένας πατέρας βρίσκεται λόγω μιας καταιγίδας σε ένα όμορφο κάστρο (στις ταινίες της Disney, απλώς η παρουσία του αποτελεί παράβαση, ενώ στο παραμύθι η παράβαση είναι το γεγονός ότι κόβει ένα τριαντάφυλλο από τον κήπο του κάστρου). Το Τέρας ρον φυλακίζει και λέει ότι θα τον απελευθερώσει εάν μια από τις κόρες του πάρει τη θέση του. Η Πεντάμορφη το δέχεται, η ζωή της στο κάστρο αποδεικνύεται πολύ χαρούμενη, αλλά τελικά πρέπει να πάει στο σπίτι της για κάποιο λόγο (για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της στην ταινία ή απλώς επειδή νοστάλγησε το σπίτι της στο παραμύθι). Ενώ είναι μακριά, το Τέρας αρχίζει να αρρωσταίνει και κοντεύει να πεθάνει. Η Πεντάμορφη γυρνά πίσω βιαστικά και το Τέρας λυτρωμένο από την αγάπη της, σπάει την κατάρα που τον έκανε να μοιάζει με ένα θηρίο, παντρεύονται και ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Αλλά υπάρχει και μια αληθινή ιστορία πίσω από το αρχικό παραμύθι. Είμαστε πολύ σίγουροι ότι το “Belle et La Bête” εμπνεύστηκε από τη ζωή του Petrus Gonsalvus (στα ισπανικά Pedro Gonzalez), ενός άνδρα με υπερτρίχωση που γεννήθηκε το 1537 στα Κανάρια Νησιά. Το παιδί αντιμετωπίστηκε σαν ζώο από την κοινωνία. Το κρατούσαν σε ένα σιδερένιο κλουβί και το τάιζαν ωμό κρέας και ζωοτροφές – μέχρι που το δώρισαν στον βασιλιά Henry II της Γαλλίας στην ηλικία των 10. Ο Henry τον εκπαίδευσε ως ευγενή, αποκαλώντας τον “Petrus Gonsalvus” – τη λατινική εκδοχή του ισπανικού ονόματός του. Μετά το θάνατο του Henry, η σύζυγός του, η Catherine de Medici, τον πάντρεψε με την κόρη του δικαστικού του υπαλλήλου, που ονομαζόταν Catherine.

Η Catherine και ο Gonsalvus έμειναν παντρεμένοι 40 χρόνια και έκαναν 7 παιδιά! Voilà η Πεντάμορφη και το Τέρας!