Παραμύθια για μωρά

Τα παραμύθια για μωρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ηρεμήσετε λίγο πριν τον ύπνο αλλά και για να γνωρίσουν, μέσα από τις αφηγήσεις τον κόσμο. Ακόμα και νεογέννητα, τα μωρά αγαπούν τα παραμύθια.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Το 2014, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια δήλωση που ανέφερε ότι όλες οι παιδιατρικές πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας πρέπει να περιλάβουν στις υποχρεώσεις τους την προώθηση της ανάγνωσης, αρχίζοντας από τη γέννηση. Αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι που φροντίζουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να συμβουλεύουν τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά.

Έτσι, τα παραμύθια για μωρά εισάγουν το βρέφος στις χαρές της ανάγνωσης μέσα από πολύχρωμες απεικονίσεις και εμπνευσμένο κείμενο κατάλληλο για αυτή την ηλικία. Υπάρχουν διάφορες συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία ανάγνωσης που μοιράζεστε με το μωρό σας. Παρακάτω παραθέτουμε βασικές συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

 • Αποκτήστε μια ρουτίνα

  Ενσωματώστε την ανάγνωση παιδικών παραμυθιών στην ρουτίνα του ύπνου. Για παράδειγμα, μετά από το μπάνιο και πριν από το γάλα, καθίστε σε ένα άνετο σημείο και διαβάστε ένα βιβλίο μαζί. Σύντομα το μωρό σας θα μάθει να περιμένει και να ανυπομονεί την εμπειρία της ανάγνωσης.

 • Καθίστε μπροστά

  Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το μωρό σας μπροστά σας και όχι στην αγκαλιά σας κατά την ανάγνωση. Με αυτό τον τρόπο το μωρό σας μπορεί να εστιάσει στο πρόσωπό σας καθώς και στο παιδικό παραμύθι. Το μωρό σας σύντομα θα κάνει τη σύνδεση ότι διαβάζετε από το βιβλίο.

 • Γυρίστε τη σελίδα

  Εισαγάγετε το μωρό σας στις βασικές έννοιες της ανάγνωσης ενός παραμυθιού. Δείξτε στο μωρό σας πώς ανοίγετε το παιδικό παραμύθι στην πρώτη σελίδα πριν διαβάσετε. Πείτε «Ανοίγω το βιβλίο», όταν το κάνετε. Δείξτε πώς γυρίζετε τις σελίδες του βιβλίου από δεξιά προς τα αριστερά. Πείτε «Γυρίζω τη σελίδα»  κάθε φορά που το κάνετε. Όταν τελειώσετε να διαβάζετε το βιβλίο, πείτε «Τέλος». Σύντομα το μωρό σας θα ξέρει πώς να ανοίξει, να γυρίσει τις σελίδες και να κλείσει το βιβλίο μόνο του.

 • Ανασηκώστε το κάλυμμα

  Όταν διαβάζετε ένα τρισδιάστατο παραμύθι, ενθαρρύνετε το παιδί σας να σηκώσει το κάλυμμα. Στην αρχή, τοποθετήστε τον αντίχειρά σας κάτω από το κάλυμμα για να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας σε αυτό. Στη συνέχεια επιτρέψτε στο παιδί σας να σηκώσει κάθε κάλυμμα από μόνο του για να ανακαλύψει μια εκπληκτική έκπληξη. Τότε πείτε «Κούκου-τά» για να το ενθαρρύνετε!

 • Παρέχετε επιλογές

  Καθώς το μωρό σας εξοικειώνεται περισσότερο με τα παιδικά παραμύθια, αρχίστε να του προσφέρετε επιλογές για το τι βιβλίο θα διαβάσει. Κρατήστε δύο παιδικά παραμύθια και πείτε: "Ποιο βιβλίο θέλεις;" Στη συνέχεια, διαβάστε το βιβλίο που υποδεικνύει το μωρό σας.

 • Τρισδιάστατα παραμύθια

  Συνεχίστε να βοηθάτε το παιδί σας να βελτιώνει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του με περισσότερα τρισδιάστατα βιβλία. Κάποια από αυτά τα παιδικά παραμύθια για μωρά 6 μηνών και πάνω έχουν μικρότερα καλύμματα που απαιτούν μεγαλύτερο συντονισμό ματιού-χεριού και μεγαλύτερη επιδεξιότητα.

 • Ρωτήστε το απλές ερωτήσεις

  Ενώ διαβάζετε βιβλία μαζί, ρωτήστε απλές ερωτήσεις σχετικά με το τι βλέπετε στη σελίδα. Πολλά παιδικά παραμύθια έχουν ήδη ενσωματωμένες ερωτήσεις αλλά μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το μωρό σας και άλλα ερωτήματα για να παρακολουθήσετε την κατανόηση του, όπως «Τι είναι αυτό;» όταν δείχνετε εικόνες αντικειμένων που το μωρό σας γνωρίζει.