Παραμύθια για παιδιά από 1 έως 3 ετών

Τα παραμύθια είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά από 1 έως 3 ετών. Σε αυτές τις μικρές ηλικίες αρχίζουν τα παιδιά να καταλαβαίνουν τα παραμύθια και τα νοήματά τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Τα κατάλληλα παραμύθια για παιδιά 2 και 3 ετών, η αφήγηση και το τραγούδι βοηθούν την ανάπτυξη του μικρού παιδιού με πολλούς τρόπους. Κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες κάθε μέρα το νήπιό σας μπορεί να εξοικειωθεί με τους ήχους, τα λόγια, τη γλώσσα και, τελικά, την αξία και τη χαρά των βιβλίων. Όλα αυτά χτίζουν τις πρώιμες δεξιότητες ανάγνωσης του μωρού σας και το βοηθούν να συνεχίσει να διαβάζει με επιτυχία αργότερα στη ζωή του.

Τα παραμύθια για μωρά 1 έτους διεγείρουν επίσης τη φαντασία τους και τα βοηθούν να μάθουν τον κόσμο γύρω τους. Είναι πολύ ωραίο να δεσμευθείτε με το μωρό σας και να μοιραστείτε χρόνο μαζί του. Όταν διαβάζετε, δοκιμάστε να διαβάζετε αργά. Δείξτε τις λέξεις και τις εικόνες σε κάθε σελίδα και αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας καθώς διαβάζετε.

Παραμύθια για παιδιά 1 έως 3 ετών

 • Διαβάστε ξανά

  Τι γίνεται αν το παιδί σας θέλει να διαβάσετε την ίδια ιστορία για εκατομμυριοστή φορά; Τέλεια! Τα καλύτερα παιδικά παραμύθια είναι αυτά που αρέσουν στο παιδί σας διότι δείχνοντας ενδιαφέρον για ένα βιβλίο, οικοδομεί μια σημαντική σύνδεση με τη λογοτεχνία. Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, θέλετε να αναπτύξετε την ικανότητα του παιδιού σας να χρησιμοποιεί τις προηγούμενες γνώσεις ή την κατανόηση της ιστορίας για να εστιάσει σε άλλες πτυχές του βιβλίου, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ήχου και λέξεων. Μη φοβάστε να διαβάσετε την ιστορία ξανά και ξανά για να αναπτύξετε άλλες δεξιότητες.

 • Είναι το βιβλίο σας

  Ενώ διαβάζετε μαζί, το παιδί σας κρατά το παραμύθι και ελέγχει την περιστροφή σελίδων. Κάντε το παιδί σας να αισθάνεται σαν να διαβάζει ανεξάρτητα. Επιδείξτε μια ιδέα του ρυθμού ανάγνωσης ακολουθώντας τις λέξεις με το δάχτυλό σας καθώς διαβάζετε. Μπορείτε επίσης να καθοδηγήσετε το δάχτυλο του παιδιού σας κατά μήκος των λέξεων καθώς διαβάζετε μαζί.

 • Διάβασέ μου

  Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας διαβάσει το βιβλίο. Αν και το παιδί σας θα προσποιηθεί ότι διαβάζει, θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει τις κινήσεις της ανάγνωσης και να εδραιώσει την κατανόηση και τη σημασία της τυπωμένης λέξης.

 • Αναρωτηθείτε δυνατά

  Πότε πότε, ενώ διαβάζετε μαζί, πείτε φράσεις όπως «Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια;» ή «Αυτή είναι μια αστεία ιστορία.» ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό βρεφικό παραμύθι. Αποκαλύψτε στο παιδί σας τι συμβαίνει στο κεφάλι ενός αναγνώστη ενώ διαβάζει μια νέα ιστορία. Αυτό θα εξοικειώσει το παιδί σας με τις διαδικασίες της πρόβλεψης και τη διαμόρφωση αξιολογήσεων κατά την ανάγνωση.

 • Ομοιοκαταληξία

  Ενώ διαβάζετε παιδικά παραμύθια μαζί, σταματήστε μετά την ανάγνωση απλών λέξεων, όπως αυτός, χέρι. Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει λέξεις που δημιουργούν ομοιοκαταληξία με τις απλές λέξεις, όπως καυτός, ταίρι. Συνθέστε μαζί ομοιοκαταληξίες χρησιμοποιώντας όλες τις λέξεις που έχετε εντοπίσει.

 • Χειροκροτήστε τις συλλαβές

  Εισαγάγετε το παιδί σας στις συλλαβές κατά την ανάγνωση. Πείτε: «Ας νιώσουμε το ρυθμό ενώ διαβάζουμε. Ας χειροκροτήσουμε σε κάθε συλλαβή». Αρχικά χειροκροτήστε τις συλλαβές σε μια λέξη που έχετε διαβάσει. Στη συνέχεια, χειροκροτήστε τις συλλαβές σε μια πρόταση.

 • Ονομάστε ένα γράμμα

  Επιλέξτε ένα γράμμα για να εστιάσετε πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση. Για παράδειγμα, πείτε «Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα γράμματα Μ». Στη συνέχεια, μετά την ανάγνωση μιας σελίδας, σταματήστε και ζητήστε από το παιδί σας να δείξει οποιαδήποτε Μ στη σελίδα. Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε μαζί, επιλέξτε ένα διαφορετικό γράμμα και επαναλάβετε τη δραστηριότητα.

 • Ξαναπές την ιστορία μετά από εμένα

  Μετά την κοινή αφήγηση ενός παιδικού παραμυθιού  ζητήστε από το παιδί σας να σας πει την ιστορία. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει και να θυμηθεί την αρχή, τη μέση και το τέλος της ιστορίας. Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία, ανατρέξτε σε μερικές από τις σελίδες του παραμυθιού.

 • Κοιτάξτε το εξώφυλλο

  Πριν διαβάσετε ένα νέο βιβλίο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε το εξώφυλλο του. Διαβάστε τον τίτλο στο παιδί σας και ρωτήστε για τι πιστεύει ότι μιλάει το παραμύθι. Αφού το διαβάσετε, υπενθυμίστε στο παιδί σας αυτή την πρόβλεψη. Συζητήστε αν η πρόβλεψη του ήταν σωστή.

 • Αριθμοί / Χρώματα

  Δείξτε τα χρώματα και τις έννοιες μέτρησης όταν αυτό είναι εφικτό. Ζητήστε από το παιδί σας να υποδείξει δύο πράγματα που είναι κόκκινα ή μπορείτε να πείτε: «Ας μετρήσουμε όλα τα μπλε πράγματα σε αυτή τη σελίδα. Σύντομα θα αρχίσει να ψάχνει τα δικά του.