Παιδικά παραμύθια

Γνωρίστε τα παιδικά παραμύθια και αφεθείτε στον μαγικό τους κόσμο διαβάζοντας τις ομορφότερες ιστορίες. Ανακαλύψτε βιβλία με παιδικά παραμύθια, κατάλληλα για ανάγνωση και αφήγηση στα μικρά παιδιά.

Το περιεχόμενο

Τα παιδικά παραμύθια χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία. Μερικά είναι περισσότερο προσανατολισμένα στην δράση, άλλα έχουν αργό ρυθμό και άλλα μπορεί να αφηγούνται μια ρομαντική ιστορία. Κάθε κουλτούρα έχει τις δικές της αξίες και τη δική της ιστορία, οπότε η αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο αποτελεί ένα μέσο γνωριμίας και ανάπτυξης σεβασμού για τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Τα παραμύθια και η αφήγησή τους, ψυχαγωγούν το παιδί και διδάσκουν την αγάπη, την εντιμότητα, τη θυσία, την ελπίδα, το θάρρος, τη σκληρή δουλειά και τη δικαιοσύνη.

Η αφήγηση

Η αφήγηση παραμυθιών από τον γονέα, βοηθά το παιδί να επεκτείνει το λεξιλόγιό του και να αναπτύξει τον προφορικό του λόγο, ενώ το προετοιμάζει για πλουσιότερες, βαθύτερες έννοιες και νοήματα. Τα παραμύθια βοηθούν το παιδί να αναπτύξει μια ζωηρή φαντασία και μια αίσθηση απόλαυσης και έντονης περιέργειας για τον κόσμο. Ένα παιδί που είναι ικανό να φανταστεί τις νεράιδες στα δάση και τα μαγικά φασόλια είναι επίσης ικανό να φανταστεί και άλλα θαύματα της ζωής!

Πολιτιστική παιδεία

Τα παραμύθια συμβάλλουν επίσης στην πολιτιστική μας παιδεία. Οι ιστορίες του Αισώπου και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι πολιτιστικοί θησαυροί!

Τα παιδικά παραμύθια μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να εισαγάγουν τα παιδιά σε δύσκολες και τρομακτικές έννοιες. Μέσα από τα παραμύθια, ένα παιδί μπορεί να μάθει πιο εύκολα το ότι ο κόσμος περιλαμβάνει το καλό και το κακό, τη ζωή και το θάνατο, τους ήρωες και τους κακοποιούς, την επιτυχία και την αποτυχία.

Χαρούμενο τέλος!

Τα παραμύθια έχουν πάντα με χαρούμενο τέλος. Ο ήρωας που βασανίστηκε θα δικαιωθεί, εκείνος που αδικήθηκε θα βρει το δίκιο του. Οι καλές πράξεις, η ταπεινότητα, η αυτοθυσία, η αγάπη και η αλληλεγγύη θα επιβραβευθούν στο τέλος με μια καλή και ευτυχισμένη ζωή. Όλοι θα ζήσουν καλά και εμείς καλύτερα. Στα παιδικά παραμύθια, η παρηγοριά έρχεται λοιπόν με το “τέλος καλό, όλα καλά”. Αυτή η χαρά του “τέλους καλό, όλα καλά” είναι ο καλύτερος λόγος για να διαβάσετε στο παιδί σας παραμύθια!

Δημιουργικότητα είναι η φαντασία εν δράσει. Σε αυτήν οφείλονται τα πιο εξαιρετικά επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ken Robinson

Παιδικά παραμύθια για ύπνο

Μία από τις πρώτες και καλύτερες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, είναι να πηγαίνουμε στο κρεβάτι, δήθεν για να κοιμηθούμε, αλλά στη συνέχεια να γλιστράμε με ένα φακό κάτω από το πάπλωμα για να διαβάσουμε παιδικά παραμύθια. Πολλές νύχτες, η ανάγνωση παραμυθιών περιλάμβανε όμορφες πριγκίπισσες, ευγενείς πρίγκιπες και πλούσιους βασιλιάδες και θεούς, καθώς και δράκους, λύκους, μάγισσες, ξόρκια, κακές μητριές, μαγεία και  ηρωισμό. Τα παιδικά παραμύθια ήταν πάντα απόλυτα διασκεδαστικά!

Ακόμα και νεογέννητα, τα μωρά ανταποκρίνονται στα παραμύθια και την αφήγησή τους. Άλλωστε, τα παραμύθια για μωρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ηρεμήσετε λίγο πριν τον ύπνο. Τα βοηθάτε έτσι από μικρά, να γνωρίσουν μέσα από τις αφηγήσεις τον κόσμο.

 

παιδικά παραμύθια ανάγνωση αφήγηση για ύπνο

Παραμύθια στον κόσμο

Τα παραμύθια αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Οι ιστορίες κάθε κοινωνίας αφομοιώθηκαν από́ τη συλλογική́ μνήμη, έγιναν μύθοι και θρύλοι και στη συνέχεια μέρος της παράδοσης.

Παραμύθια στην ιστορία

Στην Ελλάδα, τα παραμύθια ήταν ευρύτατα γνωστά́ από́ την αρχαιότητα, αν και θεωρούνταν αντικείμενο περιφρόνησης από́ τους λόγιους και φιλοσόφους της εποχής. Αργότερα, κατά́ τους Βυζαντινούς χρόνους και με την επιρροή του χριστιανισμού, υπήρξαν φόβοι για τις επιπτώσεις των παραμυθιών στο λαό, λόγω των παγανιστικών τους στοιχείων.

Το κοινό των πολιτισμών

Πέρασαν έτσι χιλιάδες χρόνια, και τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια κατάφεραν να επιβιώσουν ως τις μέρες μας, μέσω του προφορικού λόγου. Τα παραδοσιακά παιδικά παραμύθια δημιουργήθηκαν καθαρά για την ψυχαγωγία των ακροατών τους. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι τα συναντάμε σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς με παρόμοια μορφή!

Μυθικό όραμα

Οι λαϊκές διηγήσεις μπορεί να αλλάζουν πλαίσιο, κλίμα, πολιτισμό και γλώσσα, αλλά κρατούν διαχρονικά μια κοινή δομή και χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο. Τα παραδοσιακά παραμύθια ακόμη και τώρα κρύβουν ένα βαθύτερο μυθικό όραμα για τη ζωή και τον κόσμο. Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν… και το παραμύθι ξεκινά!