Παρόλο που συζητείται εάν η Hua Mulan υπήρχε στην πραγματική ζωή – μπορεί και ναι, αλλά γενικά αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν ένας λαϊκός ήρωας παρά σαν ένα ιστορικό πρόσωπο – η ιστορία της έχει τις ρίζες της πολύ πολύ μακριά. Η παλαιότερη γνωστή εκδοχή είναι ένα λαϊκό τραγούδι από τη Βόρεια δυναστεία των Wei, το οποίο καλύπτει τα έτη 368 έως 557 μ.Χ.  Ονομάζεται “Η Μπαλάντα της Mulan” και περιγράφει την εκδοχή της ηρωικής ιστορίας της Mulan.

Όταν ο ηλικιωμένος πατέρας της καλείται να πολεμήσει, πηγαίνει στη θέση του για να τον προστατεύσει και περνά περίπου 10 ή 12 χρόνια σε πεδία μάχης. Είναι μια εξαιρετική πολεμίστρια, αλλά όταν, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, συναντά τον αυτοκράτορα και εκείνος προσπαθεί να την ανταμείψει για την υπηρεσία της, εκείνη του λέει ότι ένας τίτλος δεν της είναι χρήσιμος και το μόνο που θέλει είναι ένα ζώο (μια καμήλα σε μερικές μεταφράσεις ή ένα άλογο σε άλλες) ώστε να μπορέσει να πάει στο σπίτι και να δει την οικογένειά της. Ο αυτοκράτορας της δίνει αυτό που ζητάει και ξεκινά το ταξίδι της για το σπίτι. Όταν φτάνει, βάζει τα παλιά ρούχα της, φτιάχνει τα μαλλιά και το μακιγιάζ της, και στη συνέχεια πηγαίνει έξω για να συναντήσει τους συναδέλφους/στρατιώτες, που όλοι εκπλήσσονται πολύ που η Mulan είναι γυναίκα. Στο τέλος όπως αναφέρεται στο ποίημα:

“Οι αρσενικοί λαγοί επιθυμούν να κλωτσούν και να χτυπούν,

οι θηλυκοί λαγοί έχουν μάτια ομιχλώδη και γυαλιστερά.

Αλλά όταν οι λαγοί τρέχουν δίπλα-δίπλα,

ποιος μπορεί να πει ποιος είναι αυτός ή αυτή; “

Η ιστορία αγάπης και η σύγκρουση με τον Shan Yu προστέθηκαν από τη Disney. Επιπλέον, στην έκδοση αυτή η απόφαση της Mulan να πάει στο στρατό φέρνει πολλές συγκρούσεις. Κατά τ΄ άλλα η ιστορία μοιάζει  αφού και στις δύο η Mulan είναι ασταμάτητη!