Ρωσικά λαϊκά παραμύθια για παιδιά

Τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια είναι ιδιαίτερα αγαπητά καθώς μεταφέρουν την εικόνα της ρωσικής παράδοσης. Ανακαλύψτε τον ρωσικό πολιτισμό μέσα από τα παραμύθια του.

Ρωσικά παραμύθια

Τα λαϊκά παραμύθια υπάρχουν σχεδόν σε κάθε λαό, αλλά λίγοι έχουν μια τόσο πλούσια παράδοση αφήγησης όπως ο λαός της Ρωσίας. Τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια είναι γεμάτα με μάγισσες, ζώα που μιλάνε, ανόητους αλλά τυχερούς ανθρώπους και σοφούς όλων των ηλικιών. Έχουν ως στόχο τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων.

Μαγικά ζώα και αντικείμενα

Οι λαϊκές ιστορίες από τη Δυτική Ευρώπη έχουν ταυτιστεί με τα παραμύθια με νεράιδες (fairytales) επειδή πολλές ιστορίες, όπως η Σταχτοπούτα, χρησιμοποιούν νεράιδες ως χαρακτήρες. Στη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει τέτοια παράδοση, δηλαδή δύσκολα θα βρούμε νεράιδες να εμφανίζονται και να βοηθούν τον άνθρωπο. Αντί για τέτοιου είδους όντα, οι χαρακτήρες στις ρωσικές ιστορίες δέχονται βοήθεια από μαγικά ζώα ή αντικείμενα. Στις λαϊκές ιστορίες από τη Ρωσία, παρουσιάζονται συνήθως πράγματα που οι άνθρωποι έβλεπαν στη καθημερινότητά τους.

ρωσικά λαϊκά παραμύθια

Ρωσικά λαϊκά παραμύθια

Τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια έχουν κάποια κύρια χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από αυτά των άλλων λαών. Οι Ρώσοι χειρίζονται τη λαογραφία τους περισσότερο ως πηγή ψυχαγωγίας. Οι ηθικές αξίες εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις ιστορίες, αλλά η έμφαση δίνεται στην ψυχαγωγία. Τα ρώσικα λαϊκά παραμύθια προέρχονται από τους αρχαίους Σλάβους κι περιγράφουν τις πεποιθήσεις και τα έθιμά τους.

Τα στοιχεία της φύσης

Τα στοιχεία της φύσης είναι ζωντανά και μαγικά: Το νερό είναι ζωογόνο και ρέει πάνω στη Γη. Η φωτιά, αν και επιβλαβής, μπορεί επίσης να είναι προστατευτική και καθαρή. Η Γη θεωρείται γυναικεία μορφή και πηγή καλλιεργειών. Ο αέρας είναι ένας άπληστος ακροατής και απαντά στις επιθυμίες των ανθρώπων, που μπορεί να είναι καλοί ή κακοί. Συχνά χαρακτηρίζεται ως παραπλανητικός ταξιδιώτης.

Μαγεία

Η μαγεία είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος των ρωσικών παραμυθιών. Θα συναντήσουμε τη θεραπευτική μαγεία, με ξόρκια, βότανα ή νερό για τη θεραπεία ψυχικών ή σωματικών ασθενειών. Τα ξόρκια χρησιμοποιούνται είτε για να θεραπεύσουν είτε για να προκαλέσουν ασθένειες.

Έξυπνα και φανταστικά ζώα

Τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές ρωσικές ιστορίες. Τα ζώα στα ρώσικα λαϊκά παραμύθια είναι έξυπνα και μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Στις περισσότερες ιστορίες, τα ζώα είναι βοηθοί ή σύμβουλοι στον άνθρωπο, ενώ μόνο σε λίγες ιστορίες συναντάμε ζώα ως τους μοναδικούς χαρακτήρες. Μερικά ρωσικά λαϊκά παραμύθια περιέχουν δράκους, οι οποίοι ενδεχομένως προέρχονται από την ιστορία του Αγίου Γεωργίου. Ένας από τους λίγους μη ανθρώπινους χαρακτήρες που εμφανίζονται μερικές φορές είναι ο διάβολος ή το κακό πνεύμα. Παρόλο που δεν συναντάται συχνά στην καθημερινή ζωή, ο διάβολος ήταν γνωστός στους Ρώσους μέσω της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μαγικά αντικείμενα

Τα ομιλούντα ή κινούμενα αντικείμενα σπάνια εμφανίζονται στα ρωσικά παραμύθια. Μια εξαίρεση είναι η δημοφιλής ιστορία της Βασιλίσσας της Όμορφης. Σε αυτό, η μάγισσα Baba Yaga έχει κινούμενα και ομιλούντα αντικείμενα (πύλη και δέντρο). Το σπίτι της δεν φαίνεται να είναι έξυπνο, αλλά κινείται με την εντολή της. Συχνότερα, τα αντικείμενα έχουν ειδικές ιδιότητες που βοηθούν τους χρήστες τους (μαγικό μαντήλι).

Φανταστικά μέρη

Ορισμένες ιστορίες από τη Ρωσία λαμβάνουν χώρα σε ένα υπόγειο βασίλειο. Συχνά, κάθε τόπος που περνά ένας χαρακτήρας είναι πλουσιότερος και πιο ένδοξος από τον επόμενο. Όταν κάποιος ταξίδευε πολύ μακριά, συχνά λέγεται ότι περνούσε από τα τριάντα βασίλεια, δηλαδή, τρεις ομάδες των δέκα βασιλείων. Το τελικό βασίλειο είναι, σύμφωνα με πολλές ιστορίες, τόπος μαγείας, αλλά και τόπος κακού. Πολλές ιστορίες λαμβάνουν χώρα στο παλάτι του Τσάρου. Πολλοί λαϊκοί ήρωες συναντούν τον Τσάρο κατά την περιπέτειά τους.

Εντυπωσιακοί χαρακτήρες

Ένας από τους πιο συνηθισμένους χαρακτήρες είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος που κάνει καλό. Σε κάποιες ιστορίες έχει το όνομα Ιβάν και μέσα από δύναμη, πονηριά ή απλώς τύχη, γίνεται ήρωας. Ένας άλλος δημοφιλής χαρακτήρας είναι η σοφή νεαρή κοπέλα. Συχνά είναι όμορφη και χρησιμοποιεί την πονηριά εναντίον εκείνων που προσπαθούν να της κάνουν κακό. Ορισμένες ιστορίες παρουσιάζουν έναν σύζυγο που βρίσκει κάποιο τρόπο να σιωπήσει ή να απαλλαγεί από την γυναίκα του, που του φέρνει συμφορές.

Ορθοδοξία

Πολλοί λένε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη μεγαλύτερη πολιτιστική επιρροή στον ρωσικό λαό. Ωστόσο, εμφανώς χριστιανικά θέματα σπάνια βρίσκουν το δρόμο τους στα λαϊκά παραμύθια. Όταν εμφανίζονται θρησκευτικά σύμβολα ή χαρακτήρες, μπορεί να αναμειχθούν με λαϊκές πεποιθήσεις ή πρακτικές.


Παραμύθια απ' όλο τον κόσμο

Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι θρύλοι από όλο τον κόσμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκθέσετε τα παιδιά σε μια ποικιλία πολιτισμών και να αναπτύξετε τη φαντασία τους.

Ελληνικά Παραδοσιακά Παραμύθια

Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια αντιπροσωπεύουν την ψυχή, την ιστορία και τα διδάγματα του λαού μας. Μεταφέρουν στο παιδί, με σεβασμό και αγάπη, σημαντικά μηνύματα που αποτελούσαν πάντα έναν φωτεινό φάρο του ελληνικού πολιτισμού.

Ελληνικά

Κινέζικα λαϊκά Παραμύθια

Η λαϊκή παράδοση της Κίνας αποτελεί μέρος της περήφανης παράδοσης της χώρας, με εκατοντάδες ιστορίες αγαπημένες από νέους και ηλικιωμένους. Πολλά από τα λαϊκά κινέζικα παραμύθια χρησιμοποιούνται για να διδάξουν ορισμένες σημαντικές αξίες και χαρακτηριστικά.

Κινέζικα

Γιαπωνέζικα λαϊκά παραμύθια

Τα γιαπωνέζικα παραμύθια έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πολλές ιστορίες που προέρχονται από την Ιαπωνία έχουν εμπνεύσει ταινίες τρόμου, γραφικά μυθιστορήματα, anime, manga και βιβλία. Η αιτία γι’ αυτό είναι κυρίως οι χαρακτήρες των ιστοριών οι οποίοι μένουν αξέχαστοι.

Γιαπωνέζικα