Κινέζικα παραμύθια για παιδιά

Τα κινέζικα παραμύθια για παιδιά αποτελούν ξεχωριστές ιστορίες με ιδιαίτερα νοήματα που αγαπούν να ακούμε οι μικροί και να διηγούνται οι μεγάλοι.

Τα παραμύθια της Κίνας

Η λαϊκή παράδοση της Κίνας αποτελεί μέρος της περήφανης παράδοσης της χώρας, με εκατοντάδες ιστορίες αγαπημένες από νέους και ηλικιωμένους. Πολλά από τα λαϊκά κινέζικα παραμύθια αξιοποιούνται για να διδάξουν ορισμένες σημαντικές αξίες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Ορισμένα από τα λαϊκά κινέζικα παραμύθια προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον κόσμο. Αυτού του είδους τα παραμύθια διαμορφώνονται από τις φιλοσοφίες της Κίνας.

Οι αξίες στα παραμύθια της Κίνας

Αυτές οι αξίες περιλαμβάνουν την ταπεινότητα, τη δικαιοσύνη και την αδικία, και τη δύναμη της σοφίας. Επίσης επικεντρώνονται στη σημασία των υποσχέσεων, το σεβασμό στους πρεσβυτέρους και τη διατήρηση της κουλτούρας. Τα παραμύθια φωτίζουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Κίνας σε όλα τα χρόνια της.

κινέζικα παραμύθια για παιδιά

Σημαντικές Συλλογές

Το Βιβλίο Κινέζικων Παραμυθιών του R. Wilhelm περιλαμβάνει όλες τις ιστορίες που συντελούν την παραμυθιακή παράδοση της Κίνας. Οι 74 ιστορίες του βιβλίου καλύπτουν το σύνολο της κινεζικής λαογραφίας. Άλλες σημαντικές συλλογές είναι το Βιβλίο των Κινέζικων Θαυμάτων από τον Norman Hinsdale Pitman και το Βιβλίο με Κινέζικα Παραμύθια του Andrew Lang.

Χαρακτήρες

Κάθε κινέζικο παραμύθι περιλαμβάνει την αναπαράσταση διαφόρων αντικειμένων και ζώων. Χρησιμοποιεί συμβολικά μηνύματα μέσω των χαρακτήρων του. Συνήθως προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα που ενσταλάζει στον αναγνώστη κάποιο είδος ενάρετης διορατικότητας. Αυτά τα μηνύματα είναι ζωτικής σημασίας για την κινέζικη κουλτούρα και μέσω αυτών των λαϊκών ιστοριών, μεταφέρονται στις νέες γενιές.

Επιρροές

Η κινεζική λαογραφία επηρεάζεται από τις θρησκείες της χώρας, δηλαδή τις πεποιθήσεις του Ταοϊσμού, του Κομφουκιανισμού και του Βουδισμού. Κάποια παραμύθια μπορεί να έχουν φτάσει από τη Γερμανία, όμως άλλα δεν εμφανίζονται καθόλου στη Δύση. Τα περισσότερα είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την Ανατολική Ασία.

Όπως και η ιαπωνική λαογραφία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κινεζικές λαϊκές ιστορίες επηρεάστηκαν από τη Δυτική Ασία και την Ινδία. Τα ζώα στις κινεζικές λαϊκές ιστορίες έχουν συχνά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μπορούν να μιλούν, να λογοδοτούν και να εκτελούν καθήκοντα με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνθρωποι.


Παραμύθια απ' όλο τον κόσμο

Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι θρύλοι από όλο τον κόσμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκθέσετε τα παιδιά σε μια ποικιλία πολιτισμών και να αναπτύξετε τη φαντασία τους.

Ελληνικά Παραδοσιακά Παραμύθια

Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια αντιπροσωπεύουν την ψυχή, την ιστορία και τα διδάγματα του λαού μας. Μεταφέρουν στο παιδί, με σεβασμό και αγάπη, σημαντικά μηνύματα που αποτελούσαν πάντα έναν φωτεινό φάρο του ελληνικού πολιτισμού.

Ελληνικά

Ρωσικά λαϊκά Παραμύθια

Τα λαϊκά παραμύθια υπάρχουν σχεδόν σε κάθε λαό, αλλά λίγοι έχουν μια τόσο πλούσια παράδοση αφήγησης όπως ο λαός της Ρωσίας. Τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια είναι γεμάτα με μάγισσες, ομιλούντα ζώα, ανόητους αλλά τυχερούς ανθρώπους και σοφούς όλων των ηλικιών. Έχουν ως στόχο τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων.

Ρωσικά

Γιαπωνέζικα λαϊκά παραμύθια

Τα γιαπωνέζικα παραμύθια έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πολλές ιστορίες που προέρχονται από την Ιαπωνία έχουν εμπνεύσει ταινίες τρόμου, γραφικά μυθιστορήματα, anime, manga και βιβλία. Η αιτία γι’ αυτό είναι κυρίως οι χαρακτήρες των ιστοριών οι οποίοι μένουν αξέχαστοι.

Γιαπωνέζικα