Ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια

Στα ελληνικά παραδοσιακά και λαϊκά παραμύθια κρύβεται όλη η βιωματική παράδοση του λαού μας. Αποτελούν πολύτιμους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων, βρίσκουμε αναφορές στο νερό, το φεγγάρι, την θάλασσα, ακόμα και σε ζώα.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ελληνικά λαϊκά παραμύθια

Τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, όπως και τα λαϊκά παραμύθια απ' όλο τον κόσμο, μεταφέρθηκαν με τον προφορικό λόγο. Σύμφωνα με τον Ιωάννου (1987), "το παραμύθι είναι η πεζή λογοτεχνική αφήγηση του λαού, το διήγημα του ή η νουβέλα του με μοναδικό στόχο την ευχαρίστηση των ακροατών".

Σήμερα ξέρουμε ότι τα λαϊκά παραμύθια από την Ελλάδα, έχουν κοινά μοτίβα με τα λαϊκά παραμύθια άλλων λαών. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς κατάφεραν οι παραμυθιακοί αυτοί τύποι να ενσωματωθούν σε τόσο διαφορετικές κουλτούρες. Είναι όμως γεγονός ότι πάντα οι λαοί διασκέδαζαν με (περίπου) τις ίδιες ιστορίες!

Οι μύθοι του Αισώπου

Σήμερα, πάνω από 300 μύθοι με ζώα αποδίδονται στον Αίσωπο. Ποιος ήταν ο Αίσωπος; Γεννήθηκε το 620 π.Χ. και ήταν δούλος στην Αρχαία Αθήνα και λέγεται ότι η εμφάνισή του δεν ήταν και η καλύτερη! Καμπούρης, τραυλός, κοντόλαιμος, στραβοπόδης με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό, αλλά...Όταν πέθανε οι Αθηναίοι του έστησαν ανδριάντα, για να δείξουν ότι κάθε άνθρωπος αξίας πρέπει, ανεξάρτητα από τη καταγωγή του, να τιμάται.

Ο Αίσωπος παραμένει ο διασημότερος μυθοποιός, μυθογράφος και ιδρυτής της παραβολής. Στους μύθους τουβασίστηκαν πάρα πολλά ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια. Αλλά και σε όλο τον κόσμο υπήρχαν αμέτρητα παραμύθια με άπειρες παραλλαγές. Τα παραμύθια αυτά, όπως και οι μύθοι του Αισώπου συνήθως μετέφεραν ηθικά διδάγματα. Όμως τα παραμύθια χρησιμοποιούσαν την αφήγηση ενώ η μύθοι το γραπτό λόγο.

Ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια με αφηγήσεις!

Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια αντιπροσωπεύουν την ψυχή, την ιστορία και τα διδάγματα του λαού μας. Μεταφέρουν στο παιδί, με σεβασμό και αγάπη, σημαντικά μηνύματα που αποτελούσαν πάντα έναν φωτεινό φάρο του ελληνικού πολιτισμού.

Δείτε τη πλούσια συλλογή μας με λαικά παραμύθια, διασκευασμένα και εικονογραφημένα για μικρά παιδιά. Η μεγάλη συλλογή των Ελληνικών Παραδοσιακών Παραμυθιών περιλαμβάνει 8 βιβλία με 33 παραμύθια και τις αφηγήσεις τους!

Οι Έλληνες έβαλαν μέσα στα παραμύθια τους τόσο πολύ από τον χαρακτήρα και τη σκέψη τους, που ό,τι για τους άλλους λαούς ήταν μια ψυχαγωγία για τα παιδιά, στην Ελλάδα αποτέλεσε μιαν απασχόληση των μεγάλων.

R.M. Dawkins, φιλόλογος και αρχαιολόγος

Τύποι ελληνικών παραδοσιακών παραμυθιών

Ο διαχωρισμός των παραμυθιών από τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας σε κατηγορίες, είναι πολύ δύσκολο έργο. Παρόλα αυτά, σήμερα ακολουθούμε τον διεθνή κατάλογο Aarne-Thompson που χωρίζει τα παραμύθια στις εξής κατηγορίες:

Τα μαγικά παραμύθια
  • Τα μαγικά παραμύθια περιλαμβάνουν απίθανες περιπέτειες των ηρώων και έναν μαγικό κόσμο, όπου επικρατεί μια εντελώς άλλη αιτιότητα, πέραν αυτής του φυσικού κόσμου. Τα μαγικά παραμύθια είναι και η επικρατούσα κατηγορία, αυτά που θεωρούμε σήμερα ως παραμύθια.
Τα διηγηματικά παραμύθια
  • Στα παραμύθια αυτά,το μαγικό στοιχείο μπορεί να υπάρχει ελάχιστα ή καθόλου. Σύμφωνα με τον Ιωάννου (1987), τα διηγηματικά παραμύθια είναι υποδεέστερα και ανεκδοτολογικά. 
Τα θρησκευτικά παραμύθια
  • Τα θρησκευτικά παραμύθια περιλαμβάνουν μια θεματολογία που περιλαμβάνει τα θρησκευτικά διδάγματα. Μέσα στα θρησκευτικά παραμύθια γίνεται αναφορά στο Θεό, τους αγγέλους και τα θαύματά τους.

Μάθετε για τα παραμύθια απ' όλο τον κόσμο

Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι θρύλοι από όλο τον κόσμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκθέσετε τα παιδιά σε μια ποικιλία πολιτισμών και να αναπτύξετε τη φαντασία τους.

Ρωσικά λαϊκά Παραμύθια

Τα λαϊκά παραμύθια υπάρχουν σχεδόν σε κάθε λαό, αλλά λίγοι έχουν μια τόσο πλούσια παράδοση αφήγησης όπως ο λαός της Ρωσίας. Τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια είναι γεμάτα με μάγισσες, ομιλούντα ζώα, ανόητους αλλά τυχερούς ανθρώπους και σοφούς όλων των ηλικιών. Έχουν ως στόχο τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων.

Ρωσικά

Κινέζικα λαϊκά Παραμύθια

Η λαϊκή παράδοση της Κίνας αποτελεί μέρος της περήφανης παράδοσης της χώρας, με εκατοντάδες ιστορίες αγαπημένες από νέους και ηλικιωμένους. Πολλά από τα λαϊκά κινέζικα παραμύθια χρησιμοποιούνται για να διδάξουν ορισμένες σημαντικές αξίες και χαρακτηριστικά.

Κινέζικα

Γιαπωνέζικα λαϊκά παραμύθια

Τα γιαπωνέζικα παραμύθια έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πολλές ιστορίες που προέρχονται από την Ιαπωνία έχουν εμπνεύσει ταινίες τρόμου, γραφικά μυθιστορήματα, anime, manga και βιβλία. Η αιτία γι’ αυτό είναι κυρίως οι χαρακτήρες των ιστοριών οι οποίοι μένουν αξέχαστοι.

Γιαπωνέζικα