Τα παραμύθια των Γκρίμ

Τα παραμύθια των Γκρίμ, δύο αδελφών που έχουν αφήσει μεγάλη κληρονομιά στον κόσμο των παραμυθιών, είναι διάσημα για την ξεχωριστή και ολοκληρωμένη αφήγηση τους. Τα πλέον κλασικά και γνωστά είναι τα Χάνσελ και Γκρέτελ και Ραμπελστίνσκιν.

Ποιοι ήταν οι αδελφοί Γκρίμ;

Σε μια παλιά εποχή, πριν από διακόσια χρόνια ή και περισσότερο, υπήρχαν δύο γερμανοί αδελφοί που ονομάζονταν Ιακώβ και Γουίλχελμ Γκριμ. Οι αδελφοί εργάστηκαν ως δικηγόροι και βιβλιοθηκάριοι και αργότερα έγιναν καθηγητές πανεπιστημίου. Στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι - να συλλέγουν παραμύθια!

Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε τηλεόραση, ραδιόφωνο ή διαδίκτυο, έτσι οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν τα βράδια για να ακούσουν τους αφηγητές να λένε παραμύθια όπως τη Σταχτοπούτα και το Χάνσελ και Γκρέτελ.

 

παραμύθια Γκρίμ

Έξι πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τα παραμύθια των Γκρίμ

  • Οι αδελφοί Γκριμ δεν έγραψαν κανένα παραμύθι!

    Παρά το γεγονός ότι οι αδερφοί Γκριμ συσχετίζονται συχνά με τη Χιονάτη και τη Ραπουνζελ, στην πραγματικότητα δεν έγραψαν κανένα παιδικό παραμύθι. Στην πραγματικότητα, οι ιστορίες υπήρχαν πολύ πριν γεννηθούν οι δύο άντρες όντας μέρος μιας πλούσιας προφορικής παράδοσης  που πέρασε από γενιά σε γενιά.

  • Τα παραμύθια των Γκριμ δεν προορίζονταν για παιδιά.

    Αρχικά, τα παραμύθια τους δεν προορίζονταν για παιδιά διότι  περιλάμβαναν θέματα που αφορούσαν ακραία ζητήματα όπως βία και αιμομιξία, είχαν άφθονες υποσημειώσεις και καθόλου εικόνες. Για παράδειγμα, στην Σταχτοπούτα, οι κακές αδερφές έκοβαν τα πόδια τους για να χωρέσουν στο τακούνι. Τέτοιου τύπου σκηνές αναθεωρήθηκαν τελικά όταν οι ιστορίες έγιναν δημοφιλείς στα παιδιά.

  • 200 Χρόνια Πριν!

    Στους αδελφούς Γκριμ άρεσε να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και να ακούν τους ντόπιους αφηγητές να λένε τα παραμύθια τους. Στη συνέχεια, τα έγραψαν σε ένα μεγάλο βιβλίο για να τα απολαύσουμε όλοι.

    Το 2012 μάλιστα, έγινε μια ιδιαίτερη επέτειος, αυτή των διακοσίων χρόνων, καθώς το βιβλίο που έγραψαν με τα παραμύθια των Γκριμ δημοσιεύθηκε το 1812.

  • Οι αδερφοί Γκριμ αντιμετώπισαν απέλαση και πτώχευση

    Το 1830, ο βασιλιάς Ερνέστος Αύγουστος απαίτησε όρκο υπακοής από όλους τους καθηγητές στο Γκίτινγκεν, μια πανεπιστημιακή πόλη όπου οι αδερφοί Γκριμ δίδασκαν γερμανικές σπουδές. Οι αδελφοί αρνήθηκαν και έτσι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη καθώς και να δανειστούν χρήματα από φίλους για να γράψουν τα παραμύθια τους.

  • "Τα παραμύθια των Γκριμ" πέτυχαν από την αρχή εκδοτικά

    Η συλλογή των παραμυθιών των Γκριμ βρισκόταν ήδη στην 7η έκδοση όταν πέθανε ο Γουίλχελμ Γκριμ το 1859. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τελικά η συλλογή τους έρχεται τρίτη εκδοτικά μετά από τον Σαίξπηρ και τη Βίβλο.

  • Οι αδερφοί Γκριμ έγραψαν και άλλα βιβλία.

    Οι αδερφοί Γκριμ, ως φιλόλογοι και βιβλιοθηκονόμοι, έγραψαν και άλλα βιβλία. Για παράδειγμα, έγραψαν για τη μυθολογία, τη γλωσσολογία και τις μεσαιωνικές σπουδές ενώ προσπάθησαν να γράψουν αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν ένα γερμανικό λεξικό.

Τα παραμύθια Χάνσελ και Γκρέτελ και Ραμπελστίλσκιν

Χάνσελ και Γκρέτελ

Αυτό το γνωστό παραμύθι έχει πολλές προσαρμογές ακόμα και σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια που μας διδάσκει την πάλη μεταξύ σωστού και λάθους ενώ έχει ένα ευτυχισμένο τέλος στο οποίο τα παιδιά επιστρέφουν στον πατέρα τους και η κακιά μάγισσα τιμωρείται. Αρετές που ξεχωρίζουν στο παραμύθι είναι η αγάπη μεταξύ του αδελφού και της αδερφής, η αφοσίωση του γονέα. Μέσα από αυτή την ιστορία τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς νικούν τις δυσκολίες ορθολογικά.

Ραμπελστίνσκιν

Η κόρη ενός μυλωνά είναι κλειδωμένη σε ένα κάστρο και αναγκάζεται να μετατρέψει το άχυρο σε χρυσό. Ευτυχώς, ένα ξωτικό-νάνος τη βοηθά να το πετύχει με αντάλλαγμα ένα χρυσαφικό της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μέχρι που η κοπέλα αναγκάζεται να του δώσει ως αντάλλαγμα το πρώτο παιδί που θα γεννήσει όταν παντρευτεί. Όταν φτάνει εκείνη η ώρα, η κοπέλα μετανιώνει και το ξωτικό-νάνος δέχεται να μη πάρει το παιδί αρκεί η ίδια να βρει το όνομά του. Η κοπέλα τελικά το βρίσκει, και ο Ραμπελστίνσκιν απογοητευμένος, σκίζεται στα δύο.