Κλασικά παραμύθια Άντερσεν για παιδιά

Τα κλασικά παραμύθια του Άντερσεν είναι από τα πιο όμορφα παιδικά παραμύθια που οι γονείς αγαπούν να διαβάζουν και τα παιδιά αγαπούν να τα ακούνε.

Ποιος ήταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν;

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε από φτωχούς γονείς στις 2 Απριλίου 1805, στην Οντένσε κοντά στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Κατάφερε να πολεμήσει την άκαμπτη ταξική δομή της εποχής του και τελικά να γράψει ιστορία αφού τα παραμύθια του είναι από τα πιο συχνά μεταφρασμένα έργα σε όλη τη λογοτεχνική ιστορία! Γεμάτος αυτοπεποίθηση και προσπαθώντας να πετύχει στη ζωή του, πήγε στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης με την ελπίδα να γίνει ηθοποιός. Δεν τα κατάφερε αλλά ένας από τους διευθυντές του θεάτρου, ο Κόλιν, συγκέντρωσε χρήματα για να τον στείλει στο σχολείο. Αν και η εμπειρία του στο σχολείο δεν ήταν καλή, στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει το γράψιμο.

Παραμύθια και άλλα

Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά ο Άντερσεν, εκτός από παραμύθια, έχει γράψει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικά βιβλία και αρκετές αυτοβιογραφίες. Τα παραμύθια του, όμως, ήταν αυτά που κατάφεραν να επιτύχουν ευρεία δημοτικότητα στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία ενόσω ζούσε. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και τελικά πέθανε στα 70 του στην Κοπεγχάγη στις 4 Αυγούστου 1875.

Γιατί αγαπάμε τα παιδικά παραμύθια του Άντερσεν;

  • Ο Αντερσεν χρησιμοποίησε μία πραγματικά καινοτόμο μέθοδο να λέει παραμύθια, σπάζοντας την έως τότε λογοτεχνική παράδοση.
  • Συνδύασε τη φυσική ικανότητά του για αφήγηση με τα παγκόσμια στοιχεία του λαϊκού μύθου για να παράγει ένα σύνολο παραμυθιών που σχετίζονται με πολλούς πολιτισμούς.
  • Μερικές από τις ιστορίες του δείχνουν μια αισιόδοξη πίστη στον απόλυτο θρίαμβο της καλοσύνης και της ομορφιάς ενώ άλλες είναι βαθιά απαισιόδοξες.
  • Περίπου το 1843 ο Άντερσεν λέει: «Τώρα τα θέματα βγαίνουν απ' την ψυχή μου, και δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Λαμβάνω υπόψη μου ότι τα παραμύθια τ' ακούν ή και τα διαβάζουν και οι γονείς των παιδιών. Έχω στοίβες υλικό- συχνά νομίζω ότι κάθε στοιχείο της φύσης, κάθε ζώο, κάθε λουλούδι, είναι πρόθυμο να μου πει την ιστορία του κι αμέσως μετά, αυτή την ιστορία κάθομαι και τη βγάζω από το μυαλό μου».

Τα 10 καλύτερα κλασικά παραμύθια του Άντερσεν

1. Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα

Ένα αστείο παραμύθι για έναν μάλλον ανόητο και αλαζόνα αυτοκράτορα, ο οποίος αναθέτει σε δύο ράφτες να του ράψουν νέα ρούχα. Οι ράφτες δεν χρησιμοποιούν καθόλου ύφασμα στα νέα ρούχα και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό!

2. Η μικρή γοργόνα

Στο παραμύθι του Άντερσεν, η μικρή γοργόνα διασώζει έναν όμορφο πρίγκιπα από ένα ναυάγιο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Γοητευμένη από τον ανθρώπινο κόσμο, ζητά από τη μάγισσα της θάλασσας να αποκτήσει πόδια. Αλλά κάτι πρέπει να δώσει σε αντάλλαγμα…

3. Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Σε αυτό το στενάχωρο παραμύθι ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να πουλήσει σπίρτα στο δρόμο μια κρύα Πρωτοχρονιά. Αρχίζει να ανάβει τα σπίρτα για να ζεσταθεί και βλέπει θαυμάσια οράματα στη λάμψη των φλογών τους..

4. Το ασχημόπαπο

Όταν τα αυγά της μητέρας πάπιας εκκολάπτονται, ένα από τα παπάκια μοιάζει μάλλον διαφορετικό από τα υπόλοιπα αδερφάκια του. Λόγω της εμφάνισής του απορρίπτεται και εκφοβίζεται από τα άλλα ζώα στο αγρόκτημα μέχρι… να μεγαλώσει!

5. Η Τοσοδούλα

Σε αυτό το μαγευτικό παραμύθι, η σύζυγος ενός αγρότη φυτεύει ένα σπόρο που της έδωσε μια ζητιάνα και όταν το λουλούδι ανθίζει εμφανίζεται ένα μικρό κορίτσι που ονομάζεται Τοσοδούλα. Τότε η περιπέτεια ξεκινά!

6. Το μολυβένιο στρατιωτάκι

Σε αυτό το μάλλον θλιβερό αλλά γλυκό παραμύθι του Άντερσεν, χαρίζουν σε ένα αγόρι 25 μολυβένια στρατιωτάκια. Ένα από αυτά, που είναι ελλαττωματικό γιατί έχει ένα πόδι, ερωτεύεται μια χάρτινη μπαλαρίνα, που στέκεται και αυτή στο ένα πόδι. Το ερωτευμένο στρατιωτάκι όμως δεν θα καταφέρει να τη γνωρίσει καλύτερα…

7. Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι

Σε αυτό το αστείο παραμύθι, ένας πρίγκιπας έχει τρομερή δυσκολία να βρει σύζυγο. Είναι πολύ επιφυλακτικός γιατί όσες τον πλησιάζουν ισχυρίζονται ψεύτικα ότι είναι πριγκίπισσες. Μια νύχτα με καταιγίδα, μια κοπέλα εμφανίζεται στο κάστρο του πρίγκιπα…

8. Η Βασίλισσα του χιονιού

Ένα φανταστικό παραμύθι γεμάτο κάστρα, μάγους, χιόνι και βασίλεια. Κάποτε υπήρξε ένας κακός μάγος που έφτιαξε έναν καθρέφτη με τη σκοτεινή μαγεία του. Εάν κάτι καλό ή όμορφο βρισκόταν μπροστά στον καθρέφτη, η αντανάκλαση του ήταν μόνο σάπια και γκρίζα…

9. Οι αγριόκυκνοι

Το παραμύθι του Άντερσεν για την αδερφική αγάπη.Σε ένα μακρινό βασίλειο, ζει ένας χήρος βασιλιάς με τα δώδεκα παιδιά του: έντεκα πρίγκιπες και μια πριγκίπισσα. Μια μέρα, αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Παντρεύεται μια κακή βασίλισσα που ήταν μάγισσα..

10. Τα κόκκινα παπούτσια

Αυτό το εφιαλτικό παραμύθι αφορά ένα κοριτσάκι, που του δίνεται ένα ζευγάρι πανέμορφα κόκκινα παπούτσια από την υιοθεσία της μητέρας της. Τις αρέσουν τόσο πολύ και τα φορά στην εκκλησία, όπου της είπαν ότι πρέπει να φορά μόνο μαύρα παπούτσια. Την επόμενη Κυριακή, όμως, δεν μπορεί να αντισταθεί και τα ξαναφορά..