Ποια είναι η πριγκίπισσα Γιασμίν (Jasmine) από τον Αλαντίν;Εδώ συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον: Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς γνωρίζουν ότι ο Aladdin της Disney βασίστηκε σε ιστορία από το βιβλίο «Χίλιες και Μία Νύχτες», αυτή η ιστορία δεν ήταν στην πραγματικότητα μέρος του αρχικού αραβικού κειμένου. Αντίθετα, προστέθηκε τον 18ο αιώνα από τον Antoine Galland, ο οποίος έγραψε και δημοσίευσε τη γαλλική μετάφραση του «Les Mille et Une Nuits», μεταξύ του 1704 και του 1717. Σύμφωνα με τα ημερολόγια του Galland, ο ίδιος είχε ακούσει την «Ιστορία του λυχναριού» και 15 άλλες ιστορίες από έναν αφηγητή από το Χαλέπι που ονομάζονταν Ḥannā Diyāb το 1709 – κάτι που πρόσφατα μπόρεσε να επιβεβαιωθεί λόγω της ανακάλυψης της αυτοβιογραφίας του Diyab στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. (Ιστορικά, υπήρξαν τεράστια ζητήματα γύρω από τα αρχικά χειρόγραφα του Χίλιες και Μία Νύχτες»).

Η ιστορία, όπως είπε ο Galland, είναι εκπληκτικά παρόμοια με την ταινία της Disney. Η ιστορία μιλά για έναν κακό μάγο που πείθει τον φτωχό Aladdin να κλέψει ένα μαγικό λυχνάρι. Ο Aladdin δραπετεύει από την παγίδα του μάγου και ανακαλύπτει ότι τώρα διαθέτει ένα ισχυρό τζίνι! Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το τζίνι για να γίνει πλούσιος και ισχυρός και στη συνέχεια καταφέρνει να παντρευτεί την κόρη του σουλτάνου. Ο μάγος προσπαθεί να πάρει πίσω τη δύναμη του τζίνι αλλά στο τέλος, ο Aladdin νικάει όλους τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκτήσουν το λυχνάρι και το τζίνι του. Η Disney απλοποίησε την ιστορία κάπως – υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τζίνι στην ιστορία, ένα στο λυχνάρι και ένα λιγότερο ισχυρό σε ένα μαγικό δαχτυλίδι που ο μάγος έδωσε αρχικά στον Aladdin να τον βοηθήσει για να κλέψει το λυχνάρι στην αρχή. Επίσης υπάρχει ένας ακόμα πιο ισχυρός μάγος που είναι ο αδελφός του μάγου και εμφανίζεται στο τέλος της ιστορίας – αλλά συνολικά, το παραμύθι είναι πάνω κάτω όπως το αρχικό.

Η πριγκίπισσα, ωστόσο, δεν ονομάζεται Jasmine αλλά Badroulbadour. Στην πορεία όμως το όνομά της άλλαξε, ώστε να είναι πιο εύκολο για το κοινό – και σύμφωνα με τη φήμη που κυκλοφορεί, η έμπνευση για την τελική επιλογή του ονόματος της πριγκίπισσας προήλθε από την ηθοποιό Jasmine Guy. Ο χαρακτήρας της ήταν επίσης αρχικά αρκετά πιο ματαιόδοξος, που άλλαξε όμως όταν ενσαρκώθηκε από τη Disney.

Σχολιάστε