Γυναίκες εικονογράφοι του εικοστού αιώνα

Οι παρακάτω γυναίκες εικονογράφοι δούλεψαν στη «Χρυσή Εποχή» των παραμυθιών δηλαδή στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Απεικόνιζαν τα παραμύθια με μοναδικό τρόπο που παραμένει διαχρονικός έως σήμερα!

Ida Rentoul Outhwaite (Ίντα Ρεντουλ Αουθγουέιτ)

Ήταν Αυστραλίδα εικονογράφος και συχνά περιλάμβανε την τοπική χλωρίδα και πανίδα στα παραμύθια της. Εργαζόταν κυρίως με στυλό, μελάνι και υδατογραφία. Η χρήση της σιλουέτας, καθώς και οι λεπτομέρειες μέσα τους, είναι εκπληκτική. Γεννήθηκε, εργάστηκε και έζησε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όλη της τη ζωή. Η απεικόνιση που παρουσιάζεται εδώ προέρχεται από το βιβλίο της The Enchanted Woods του 1921, για το οποίο συνεργαζόταν με τον σύζυγό της Grenbry. Το χιούμορ της είναι εμφανές: ένα κοάλα φοράει καπέλο και μπαστούνι!

Virginia Frances Sterrett (Βιρτζίνια Φράνσις Στέρετ)

Η Βιρτζίνια έζησε μόνο 31 χρόνια, μετά τη φυματίωση που έπαθε στα 19 της. Από τότε δεν μπορούσε να εργαστεί αρκετά γι’ αυτό και η τελευταία συλλογή έργων της, που βασίστηκε στις αραβικές νύχτες, πήρε αρκετά χρόνια. Σκοτεινή αλλά γεμάτη φως, λεπτή αλλά με απίστευτη δύναμη γραμμής, η δουλειά της πάντα εντυπωσιάζει!

Florence Harrison (Φλωρεντία Χάρισον)

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη εικονογράφο είναι ελάχιστες γι΄ αυτό και η ταυτότητά της έχει αμφισβητηθεί. Η Φλωρεντία ήταν καλλιτέχνης αρτ νουβό και προραφαηλίτης (ομάδα άγγλων ζωγράφων). Έκανε την εικονογράφηση για τα γραπτά της Christina Rossetti (Χριστίνας Ρόσετι) και του Alfred Tennyson( Άλφρεντ Τένισον), για αρκετά έργα ποίησης και για παραμύθια. Έγραψε επίσης η ίδια ποίηματα και τα διηγήματα. Στην εικονογράφηση που απεικονίζεται εδώ, μπορείτε να νιώσετε τον κρύο αέρα και την μοναχική μελαγχολία της Ραπουνζέλ στον πύργο της.

Frances MacDonald (MacNair) (Φρανσις ΜακΝτοναλντ Μακναιρ)

Η Φράνσις ήταν σκωτσέζα καλλιτέχνης, της οποίας κάθε αξίωση για φήμη φαίνεται να είχε επισκιαστεί ή να καταστραφεί από του γύρω της: Όχι μόνο ήταν η νεότερη (και λιγότερο γνωστή) αδελφή της Margaret MacDonald, η οποία με τη σειρά της επισκιάστηκε από τον σύζυγό της Charles Rennie Mackintosh, αλλά ο σύζυγός της κατέστρεψε επίσης πολλά έργα μετά το θάνατό της. Τέλος πάντων, επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της Σχολής της Γλασκόβης παρόλο που δεν είναι πολύ γνωστό. Δείτε δείγμα από τα έργα της εδώ.

Anne Anderson(Άννα Άντερσον)

Η Άννα Άντερσον ήταν σκωτσέζα εικονογράφος που είχε μια ωραία, κανονική παραγωγική ζωή. Έζησε μόνο 56 χρόνια, αλλά δεν επισκιάστηκε από άλλους ούτε βρέθηκε στην αφάνεια. Παντρεύτηκε τον συνάδελφό της Alan Wright και συνεργάστηκαν σε πολλά έργα, για τα οποία πιστεύεται ότι αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της.Η δουλειά της, ως επί το πλείστον σε ακουαρέλα, μοιάζει πολύ με τη ζωή της που υποθέτουμε ότι ήταν όμορφη.

Εσείς τι λέτε? Υπάρχουν κάποιες αγαπημένες σας γυναίκες εικονογράφοι που έπρεπε να έχουν τη θέση τους στην λίστα;

Πηγή: thebonelantern.com

Σχολιάστε