Αυτισμός και διάβασμα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγμα τα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ένα παιδί με αυτισμό να διαβάσει είναι να προωθήσετε το ενεργό ενδιαφέρον του για την ανάγνωση. Παρακάτω θα βρείτε 3 τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά με αυτισμό να αγαπήσουν το διάβασμα! 

1. Ξεκινήστε νωρίς!

Αν και το ιδανικό είναι όλα τα παιδιά να αναπτύξουν έναν ενθουσιασμό για το διάβασμα, είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά με αυτισμό. Η ανάγνωση και η χρήση παραμυθιών μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην ανάγνωση, αλλά και στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού. Έτσι αρχίστε να διαβάζετε νωρίς!

Σε πολλά παιδιά με αυτισμό αρεσει η επανάληψη και η ρουτίνα, οπότε μην φοβάστε να διαβάσετε το ίδιο παιδικό παραμύθι ξανά και ξανά. Κάθε φορά που διαβάζετε, μπορείτε να βασιστείτε σε δεξιότητες προ-ανάγνωσης, ζητώντας από το παιδί σας να γυρίσει τις σελίδες, να δείξει διαφορετικούς χαρακτήρες ή να επαναλάβει την ιστορία.

Το www.paramythia.net διαθέτει μια ποικιλια παραμυθιων που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό βιβλίο για την ικανότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.

2. Ακολουθήστε τα ενδιαφεροντα του!

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει βιβλία σχετικά με τα θέματα που απολαμβάνει το παιδί σας. Αν το παιδί σας αγαπά τις νεράιδες ή τις αλεπουδες, επιλέξτε αυτά τα θέματα στη ρουτίνα του καθημερινού σας διαβάσματος.

Το www.paramythia.net διαθέτει βιβλία που διαθέτουν εξαιρετική ηχογράφηση που σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να βιώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ανάγνωσης.

3. Κάντε τις σωστές ερωτήσεις!

Κάντε ερωτήσεις κατανόησης που ταιριάζουν στις δυνάμεις του παιδιού σας. Τα παιδιά με αυτισμό είναι συνήθως πιο ικανά να απαντήσουν σε ερωτήματα κατανόησης κυριολεκτικά παρά μεταφορικα. Έτσι επικεντρωθείτε στην ερώτηση ποιος, τι, πότε και γιατί μετά την ανάγνωση.

Για να σας βοηθήσουμε, κάθε παιδικό παραμύθι στο www.paramythia.net έχει μερικές κυριολεκτικές ερωτήσεις στο τέλος που βοηθούν στις δεξιότητες κατανόησης κάθε παιδιού!