Άννα και Έλσα: Η αληθινή ιστορία

Η Frozen βασίστηκε ελαφρώς στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν του 1844 “Η Βασίλισσα του Χιονιού”. Ενώ το κέντρο της ιστορίας στη Frozen είναι οι δύο αδελφές Άννα και Έλσα, η αρχική ιστορία επικεντρώνεται σε δύο φίλους, ένα μικρό κορίτσι που ονομάζεται Gerda και ένα μικρό αγόρι που ονομάζεται Kai (ή Kay, όπως μερικές φορές γράφεται). Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης δαπανάται στον Kai που γίνεται ψυχρός και κακός όταν ένα κομμάτι από έναν καθρέφτη των Τρολ μπαίνει στο μάτι του, και η Βασίλισσα του Χιονιού τον απαγάγει. Η Gerda προσπαθεί να επαναφέρει τον φίλο της και να ξαναγίνει ο εαυτός του. Τόσο η Frozen όσο και η “Η Βασίλισσα του Χιονιού” μεταδίδουν μαθήματα για την αγάπη και την καλοσύνη. Η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που ξεπαγώνει τόσο την Elsa όσο και τον Kai – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η Άννα είναι φαινομενικά η Gerda στο Frozen, αν και υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο χαρακτήρων – κυρίως όσον αφορά τις ηλικίες και τη ζωή τους: η Άννα είναι περίπου 18 ετών και πριγκίπισσα, σύμφωνα με την συγγραφέα και σκηνοθέτη του Frozen Jennifer Lee. Εν τω μεταξύ, η ηλικία της Gerda δεν έχει καθοριστεί, αλλά δεδομένου ότι αναφέρεται ως «κοριτσάκι» και «παιδί», εικάζεται ότι δεν είναι μεγαλύτερη των 13 ετών. Επίσης, δεν είναι πριγκίπισσα αλλά αυτή και ο Κάι χαρακτηρίζονται και οι δύο ως “φτωχοί”. Ωστόσο, η Άννα και η Γκέρντα φαίνεται να ταιριάζουν μεταξύ τους καθώς και οι δύο είναι γενικά ηλιόλουστες και χαρούμενες.

Η Elsa, βέβαια, βασίζεται στην Βασίλισσα του Χιονιού από την ιστορία του Andersen – αλλά μοιάζει επίσης με τον Kai από την Frozen. Τόσο η καρδιά της όσο και ο Kai μεταφορικά παγώνουν κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η διαφορά, όμως, είναι ότι για τον Κάι, αυτό σημαίνει ότι γίνεται κακός, ενώ για την Έλσα ότι απομακρύνεται από τους ανθρώπους που την αγαπούν.

Ωστόσο, υπάρχει και μια αναλογία σε σχέση με την πραγματική ζωή για την Elsa: ο Andersen λέγεται ότι είχε βασιστεί για την ηρωίδα του σε μια σουηδή τραγουδίστρια όπερας, τη Jenny Lind. Ο Άντερσεν συνάντησε και ερωτεύτηκε την Lind το 1840, αλλά σε εκείνη δεν άρεσε ο διασημος παραμυθάς- οπότε αφού τον απέρριψε, εκείνος την μετέτρεψε σε μια κυριολεκτική Βασίλισσα Χιονιού…